vrijdag 30 oktober 2015

Ik wil Katholiek worden, en nu?

Katholiek worden is het beste dat u ooit kunt doen. De Katholieke Kerk is de Moederkerk die als hoofddoel heeft om God te aanbidden en mensen tot God te brengen. De Kerk is de uitdeelster van de genadegaven en draagster van de waarheid die ze van God ontvangen heeft. Tegelijk zitten er in de Kerk ook mensen (ook priesters en bisschoppen) die zonden doen en soms zelfs ernstige zonden. En niet alle priesters (in Nederland) geven een goed beeld van wat het is om Katholiek te zijn, het is verdrietig dat ik dat moet zeggen, maar het is wel reeel. Mocht u advies willen hebben bij het proces van katholiek worden dat kunt u mij een mail sturen, ik zal u zo goed mogelijk proberen te helpen.

Wanneer u Katholiek wilt worden vindt u hier meer informatie over hoe opname in de Katholieke Kerk verloopt. Het proces waardoor volwassenen worden opgenomen in de Rooms-Katholieke Kerk zijn de zogenaamde initiatieriten. De initiatie is van oudsher verbonden aan drie sacramenten: het H. Doopsel, het H. Vormsel en de eerste H. Communie of Eucharistie. Wanneer u al gedoopt bent moet bekeken worden of deze doop geldig is, voorwaarde is met name dat gedoopt is in de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest. Meer informatie kunt u het beste bij de pastoor in uw omgeving opvragen. Bent u al (geldig) gedoopt dat hoeft dit natuurlijk niet overgedaan te worden. Bent u nog niet gedoopt dat verloopt de opname normaal gesproken in een aantal fases, klik hier voor meer infomatie.

De eerste H. Biecht is misschien moeilijk, maar zie het maar als grote opruiming. Meer informatie over de H. Biecht onder deze link.

Het compendium bij de Catechismus van de Katholieke Kerk.

De oude Schoolcatechismus, dit is een heldere begrijpelijke samenvatting van wat de Kerk leert

Volledige Catechismus van de Katholieke Kerk voor volwassen die vandaag aan de dag gebruikt wordt.

Wanneer u voor het eerst naar de Mis gaat is het prettig om te weten hoe een Katholieke Liturgie ongeveer verloopt. Hier kunt u dit lezen.

In de H. Mis wordt regelmatig Latijn gebruikt, Leo Fijen heeft een gesprek met Rector van der Vegt over de waarde van het Latijn in de Mis.

Hier kunt u zien hoe een (traditionele) Katholieke liturgie verloopt.

Aanbevolen boeken ter voorbereiding
·       F. van der Meer – Catechismus (antiquarisch verkrijgbaar)
·       Anton Schraner - Katholieke Catechismus. Vertaling en bewerking in het Nederlands van het Thomas More-genootschap te België (tweedehands en nieuw verkrijgbaar)
·       J.P.M. van der Ploeg - Ik geloof: het credo toegelicht, de sacramenten, Maria (antiquarisch verkrijgbaar)
·       Schoolcatechismus, zie hier.
·       Scott Hahn – Tekenen van leven
·       G.J.M. van den Aardweg - Hongerende Zielen
·       Marcellino D Ambrosio – De Katholieke Kerk verkennen
·       Scott Hahn – Redenen om te geloven

·       G.J.M. van den Aardweg – Achterhaald atheïsme (antiquarisch verkrijgbaar)