donderdag 10 januari 2013

Waarom het wereldbeeld van de paus juist zit

Het menselijk tekort vraagt altijd bijsturingBron: De Morgen (citaat eerste deel, rest via link op de website van De Morgen)

De paus is een populaire zondebok tegenwoordig. Zo vond Ian Buruma dat de gruwelijke verkrachting/moord op de Indiase studente in New Delhi ‘ten dele het gevolg is van het wereldbeeld dat de paus promoot'. Nonsens, zegt Michaël Bauwens, de paus is daar vrij duidelijk in. Met de woorden ‘Dood niet, geef geen ergernis. Doe niets wat onkuisheid is', bijvoorbeeld.
In zijn opiniestuk ‘De gevaren van seks'(DS 8 januari) doet Ian Buruma een nauwelijks verhulde poging om de gruwelijke en dodelijke verkrachting van de Indiase studente Jyoti te associëren met de recente toespraak van paus Benedictus XVI. Hij schrijft dat ‘het barbaarse gedrag van die zes mannen in Delhi ten dele het gevolg is van het wereldbeeld dat door de paus wordt gepromoot'. Met dat soort argumenten kunnen we ook stellen dat ‘het barbaarse gedrag van Jozef Stalin en Mao Zedong ten dele het gevolg is van het wereldbeeld dat door (bijvoorbeeld) Johan Vande Lanotte wordt gepromoot'. Lees hier verder...