Christenen geloven in de erfzonde, dat de mens niet "natuurlijk goed" geboren wordt. Een van de punten van het Christelijk geloof dat goed bewezen kan worden. Heel scherp wordt dit beschreven in de prachtige roman van Eugenio Cort 'Het rode paard'.
Nadat de jongens van het dorp Nomana aan het begin van de Tweede Wereldoorlog een zwerfhond zeer wreed behandeld hadden schrijft hij:
"Zullen we in de toekomst kijken: dertig jaar later onder invloed van de humanistische lekeninvloed van de televisie en van nieuwe ideeën zouden de jongens van Nomana anders gereageerd hebben: ze zouden dieren en achterlijke mensen in het openbaar minder kwellenen dat is zonder twijfel twee stappen vooruit. Maar ze zouden - zoals nooit eerder gebeurde in de geschiedenis van het dorp - andere sociale groepen gaan haten en bovendien zou vrijwel niemand nog als maagd trouwen. Dat is de beperking van de mens: als hij enerzijds vooruit gaat, wordt hij vast en zeker anderzijds armer; er is geen ontkomen aan.
Denk maar aan een ander extreem geval, aan die ongelooflijke vogelkasten voor spreeuwen, die in de barakken van Auschwitz door sentimentele moordenaars werden opgehangen."
Zoals vandaag een Partij voor de Dieren ook strijdt tegen de onrecht ten opzichte van kippen in een legbatterij en tegelijkertijd voorstander is van het doden van kinderen in de baarmoeder (abortus).